Special Issue "Food Sensitivity: Causes and Management"
Kierownik Katedry i Zakładu Chorób Dzieci i Pielęgniarstwa Pediatrycznego prof. Grażyna Bulsa wydawcą w Nutrients (IF=4,83) specjalnego tematu „Food Sensitivity: Causes and Management”. Jego celem jest dostarczenie informacji o różnych formach nadwrażliwości na pokarm u dorosłych i dzieci. Termin końcowy zamieszczania prac upływa 1 sierpnia 2021 r.
Nadwrażliwość pokarmowa obejmuje nadwrażliwość alergiczną (alergie IgE-zależne i alergie IgE-niezależne) oraz nadwrażliwość niealergiczną (nietolerancję laktozy, fruktozy, histaminy, salicylanów i glutenu zarówno w chorobie trzewnej jak i w niealergicznej nadwrażliwości na gluten). Celem tematu jest również pokazanie różnych sposobów prowadzenia diet eliminacyjnych, zarówno od eliminacji śladowych ilości pokarmu w reakcjach anafilaktycznych, jak również podaży ich w postaci pieczonej w alergii na mleko lub jajko. Celem jest także zwrócenie uwagi iż niektóre z diet stwarzają ryzyko wystąpienia niedoborów pokarmowych, niedożywienia czy zaburzeń karmienia, zwłaszcza u małych dzieci.
Do współpracy zaprasza prof. Grażyna Czaja-Bulsa
Specjalista pediatra, gastrolog, gastrolog dziecięcy i alergolog
Więcej.