Żywienie w zaburzeniach mikrobioty jelitowej
O tym tytule jest książka pod redakcją naukową prof. Ewy Stachowskiej, której współautorami są również pracownicy PUM – prof. Katarzyna Janda, dr hab. Karolina Skoniczna-Żydecka, dr Karolina Jakubczyk, dr Maciej Hałasa, dr Dominika Maciejewska-Markiewicz, dr Arleta Drozd, a także prof. Jerzy Samochowiec, dr hab. Ewa Wunsch, dr hab. Wojciech Marlicz, dr Paweł Liśkiewicz, dr Michał Wroński.
Temat mikrobioty jelitowej i jej zaburzeń jest obecnie jednym z bardziej interesujących zagadnień medycznych. Prace naukowe opublikowane w ostatnich 10 latach pozwoliły zrozumieć jak znaczny może być wpływ mikroorganizmów jelitowych na procesy fizjologiczne i patologiczne w organizmie człowieka. Wyniki badań pokazują, że zmiany mikrobiomu jelitowego mają wpływ na rozwój schorzeń układu pokarmowego, nerwowego, ruchu i wiele innych.
Publikacja porusza zagadnienia dotyczące żywienia w zaburzeniach mikrobioty jelitowej. Są one kluczowe w terapii pacjentów i wprowadzeniu odpowiednich diet o charakterze klinicznym, diet antyzapalnych, diety śródziemnomorskiej Przeznaczona jest dla lekarzy praktyków, dietetyków, studentów medycyny, dietetyki i farmacji, jak również dla wszystkich fascynatów tematyki związanej z mikrobiotą jelitową. Terapia żywieniowa jest bowiem czynnikiem, który uzupełnia skuteczne leczenie pacjenta.